Atenció a les persones amb TRASTORN DE L’ESPECTRE ALCOHÒLIC FETAL

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut, Juny 2020.

“Aquesta guia s’adreça a les famílies que conviuen amb una persona afectada de TEAF. A més del patiment que comporta l’acceptació del trastorn, el reconeixement de la discapacitat i la dependència sovint associades i la lluita pels drets dels seus infants, adolescents i adults, les famílies han de fer front dia a rere dia a nombrosos comportaments disruptius associats al trastorn i que sovint comporten un rebuig social important. En aquesta guia els oferim coneixements i eines per ajudar a comprendre millor el trastorn i a gestionar de manera més adequada les situacions que apareixen diàriament en la convivència.”

La Guia completa AQUÍ . 

“Hi ha dificultats que persisteixen en el temps i que no es tracta d’un problema d’actitud de la persona, sinó que hi ha una dificultat real en diferents àrees. Sovint, es poden interpretar les seves dificultats com a conductes malintencionades. A continuació, s’exposen alguns exemples sobre algunes creences errònies respecte a aquestes persones:

“La gestió dels diners pot ser molt frustrant per als adolescents amb TEAF. S’ha de ser pacient i explicar de manera repetida la forma adequada d’administrar els diners:

Ajuda’l a entendre el valor dels diners. Aneu a comprar junts, dona-li una llista reduïda de coses necessàries i dona-li un pressupost màxim. Demana-li que escrigui els preus de les coses a la llista i que sumi les quantitats amb l’ajuda de la calculadora. Així serà més fàcil ensenyar-li a administrar el pressupost.

Demana a l’adolescent que escrigui en una llibreta les factures que s’han de pagar i fins quan es poden pagar. Així aprendrà a crear una llibreta de despeses en la qual pot anotar els diners que gasta en menjar, roba o oci. Grapa un sobre al darrere de la llibreta perquè hi pugui posar els tiquets. És important que guardi sempre la llibreta al mateix lloc.

No li donis grans quantitats de diners per gastar i, si obté diners (aniversari, Nadal, etc.), ajuda’l a planificar com se’ls gastarà. Si l’adolescent insisteix a comprar coses de molt valor, negocia per intentar guardar els diners al banc, a fi que tingui temps de pensar bé si s’ho ha de gastar. Reforça’l positivament quan prengui decisions econòmiques adequades.

En el cas que l’adolescent tingui algun ajut econòmic (discapacitat, subvenció…), ajuda’l a invertir part dels diners en coses necessàries (productes d’higiene personal, roba, etc.), perquè entengui que tot costa diners.

Ensenya a l’adolescent habilitats econòmiques bàsiques, com ara utilitzar un mòbil de prepagament i/o pagar el transport públic.

Ensenya a l’adolescent a invertir diners en la compra de menjar per a alguns dies en comptes de gastar més diners a menjar fora de casa.

Permet que cometi algun error, les persones amb TEAF necessiten cometre més errors fins que realment ho entenen i se’n recorden.”

 

Direcció:
Joan Colom Farran. Sub-director general de Drogodependències. Departament de Salut.

Coordinació:
Lidia Segura Garcia. Sub-direcció General de Drogodependències. Departament de Salut

Ana Isabel Ibar Fañanás. Sub-direcció General de Drogodependències. Departament de Salut.

Autors/es:
Marta Astals Vizcaíno. Servei de Neonatologia, Hospital Clínic-Maternitat. Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB)

Oscar Garcia Algar. Servei de Neonatologia, ICGON (Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia), Hospital Clínic de Barcelona (seu Maternitat), BCNatal (Centre de Medicina Maternofetal i Neonatal de Barcelona)

Revisió:
Natalia Barcons. Servei de Pediatria, Hospital Sant Joan de Déu, Barcelona

Victòria Fumadó. Servei de Pediatria, Hospital Sant Joan de Déu, Barcelona

Nuria Gómez. Servei de Psiquiatria, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Barcelona

Raquel Vidal. Servei de Psiquiatria, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Barcelona