Reunió d’AFATRAC amb l’oficina d’ajuda als familiars de desapareguts dels Mossos

Dia 1 de febrer de 2018. Reunió amb els mossos representants de la Oficina d’Atenció a familiars de persones desaparegudes, amb seu a Sabadell.

Ens demanen que les expliquem com va sorgir la nostra Associació. Després de la presentació passem a explicar el motiu de la nostre sol·licitud de reunió:

            Com resoldre les escapolides de domicili dels menors

De mitjana a mossos recullen unes 10 denúncies diàries per desaparició:

  • El 35% són menors de 13 a 17 anys
  • El 65% d’aquestes són noies
  • Queden exclosos del recompte anterior els escapolits dels centres de la DGAIA o centres concertats amb ells

Ens expliquen que la inducció a l’abandonament de domicili a un menor es un delicte que te una pena que pot anar de 6 mesos a dos anys, però es molt difícil demostrar la retenció il·legal de menors..

Els demanem un protocol a fer els pares en cas de escapolides, ens diuen que sempre posar la denuncia, i els més aviat possible..

Ens diuen el que ja sabíem, que els mossos no poden entrar en un domicili, encara que siguin ocupes, si no hi ha un delicte flagrant o amb una ordre judicial. Ens diuen que es molt difícil que un jutge la doni si el demandant no pot assegurar que ha vist entrar al menor a la casa sense la seva voluntat…

Parlem del sistema educatiu,…

Ens asseguren que les forces publiques, mossos, guàrdia urbana,…estan connectats telemàticament. (Montserrat Boix ho dubta, per experiència pròpia (ells no em creuen…)

Ells tenen les mans lligades per les lleis. Només poden fer el que està legislat fer i no res més.

Quan els demanem que deixin els nostre tríptic en les comissaries, ens diuen que no ho poden fer si no oferíem alguna solució concreta per les nostres problemàtiques, sinó, seria fer propaganda de associacions i tothom podria demanar-ho…Ho entenem.

Ens diuen que hem de procurar tenir un únic objectiu i lluitar per ell, però els diem que tenim varius fronts i no podem centrar-nos només en un.

persones.desaparegudes@gencat.cat  es el seu correu electrònic.

Degut aquestes dades, se’ns va ocórrer l’idea de intentar que TV3 fes un programa d’aquest problema i van posar-nos en contacte amb el director de 30 min Sr Carles Solà, que ja ens ha respost positivament.

afatrac