Reunió Sra Magda Casamitjana amb les associacions de familiars

Dilluns 8 de juliol 2019
Sala Canongia. Departament de Salut Generalitat de Catalunya.
Diverses persones de la Junta d’AFATRAC hem assistit a la reunió de presentació del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental d’elevada complexitat, que la Sra. Casamitjana, la seva directora, ha fet a les associacions de familiars referents del nostre territori, per tal de desplegar les línies que de forma comuna podem conferir en el conjunt de les entitats que representem.

A partir de la compareixença que va fer AFATRAC rl juliol del 2017, el Departament de Salut va anar pensant en uns sortida al que demanàvem i finalment, el desembre del 2018, es va plantejar crea el Pla de d’abordatge integral dels casos de salut mental d’elevada complexitat” PAIcSaMEC” de difícil pronunciació.

Magda Casamitjana, molt implicada en el tema, va acceptar la proposta de la Consellera de Salut Alba Vergés i renunciant a l’acta de diputada, va assumir la responsabilitat de fer efectiu l’anomenat PLA.

Des d’aquella data, ja fa 6 mesos, la seva feina ha estat recollir tota la informació sobre els nostres casos i els recursos en Salut mental que existeixen a Catalunya, tant en Salut com a altres departaments, i donar responsabilitat a altres persones: Dr. Jordi Blanch és ara responsable del Pla director de Salut Mental; Consell assessor de Salut mental (Dr. Vagué); Relacions interdepartamentals de Salut amb Justícia, Educació, Afers socials i Interior… respectivament; i també Activa’t, de la Federació Catalana de Salut Mental (SMC), que funciona molt bé com a finestreta única per a rebre els casos de complexitat en Salut mental.

Es pretén construir un programa, amb el coordinador clínic i assessor (Dr. Bonet) per atendre els casos complexes en salut mental tal i com s’atenen també, amb un protocol ja establert, els casos complexes orgànics.

La Sra. Casamitjana vol intentar crear taules fixes i estables en cada territori de totes les Conselleries, de cara a donar, no nomes sortida mèdica als casos sinó un recorregut de vida, o sigui, l’educació, la salut, l’habitatge, la feina, oci, esport… i incloure a aquests persones en tots els recursos que existeixen en el territori, i també pensar en els que no hi volen estar o han trencat el vincle amb la societat. Per a la primera infància pensa en poder fer un cribratge i poder detectar ja futurs trastorns de salut mental. L’estratègia és no crear nous recursos sinó aglutinar i incloure els casos complexes en els que ja existeixen.

Pensen utilitzar el Model Català d’abordament de casos complexes en salut orgànica, que ja existeix, per a la Salut mental. No pot ser que les dues “Saluts” vagin per camins diferents. La salut mental forma part de la totalitat de la salut humana.

El Dr Bonet ens explica que també formaran part del pla els Equips gestors de casos per a casos individuals o grups similars.