Identifiquen 40 gens relacionats amb la conducta agressiva en humans i en ratolins

L'estudi obre un camí per buscar tractaments per evitar l'agressivitat
Identifiquen 40 gens relacionats amb la conducta agressiva en humans i en ratolins

Identifiquen 40 gens relacionats amb la conducta agressiva en humans i en ratolins

L'estudi obre un camí per buscar tractaments per evitar l'agressivitat
Xavier Duran Actualitzat
Els investigadors Bru Cormand i Noèlia Fernàndez-Castillo (UB)

Els investigadors Bru Cormand i Noèlia Fernàndez-Castillo (UB)

L'agressivitat té causes biològiques i ambientals. Un equip d'investigadors ha donat un pas important per al coneixement de les primeres i, concretament, per esbrinar quins gens estan implicats en aquests conductes, sovint associades a trastorns psiquiàtrics.

Els científics han identificat quaranta gens relacionats amb l'agressivitat en humans i en ratolins. La recerca podria contribuir a identificar futures dianes farmacològiques i, per tant, desenvolupar tractaments per evitar aquestes conductes.

La recerca ha estat dirigida per Stephen V. Faraone, de la Universitat Estatal de Nova York. A l'equip de set investigadors hi ha dos investigadors de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona: Bru Cormand, cap del Grup de Recerca de Neurogenètica, i Noèlia Fernàndez Castillo, del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística. L'estudi s'ha publicat a la revista "Molecular Psychiatry".

L'agressivitat s'ha conservat al llarg de l'evolució perquè és essencial per a la supervivència, indiquen els investigadors al començament de l'article, però també recorden que a les societats humanes hi tenen influència factors socials i culturals.

En aquest cas, la recerca s'ha centrat en les arrels biològiques. Estudis anteriors han calculat que la contribució de factors hereditaris es troba al voltant del 50%. També s'ha vist que en diverses espècies s'han conservat rutes biològiques comunes.

S'ha pogut constatar que humans i ratolins comparteixen una base genètica comuna per al comportament violent. I s'han identificat quaranta gens que poden contribuir que hi hagi conductes agressives. Alguns d'aquests poden funcionar com a nodes importants en xarxes genètiques i si es troben alterats podrien modificar l'activitat d'altres gens amb un paper secundari.

Entre aquests gens principals en destaquen alguns. Així, l'anomenat RBFOX1 regula l'expressió de quinze dels quaranta gens identificats en l'estudi. També n'hi ha que donen lloc a buscar relacions amb certes patologies. Així, el gen MAOA està relacionat amb medicaments emprats per tractar diverses patologies psiquiàtriques, com els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS), indicats en certs casos de depressió.

Precisament la recerca ha permès comprovar també que en adults hi ha una base genètica compartida entre l'agressivitat i la depressió major. I tant en adults com en nens hi ha una base genètica comuna entre conductes agressives i el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). En canvi, no s'ha trobat cap correlació genètica amb altres trastorns psiquiàtrics com l'esquizofrènia, el trastorn bipolar, l'autisme o l'estrès posttraumàtic.

Això ens dona claus sobre la base genètica. Però, i les influències ambientals? Bru Cormand explica una via de recerca que tindria molt d'interès:

"El nostre estudi se centra en les bases biològiques de l'agressivitat, és a dir, en aquells factors endògens que predisposen a manifestar determinats comportaments antisocials. Ara bé-, l'agressivitat també té un component ambiental molt significatiu. Seria interessant poder combinar dades genètiques i ambientals dels mateixos individus per tenir en compte les interaccions que es poden produir entre els diferents factors de risc que influeixen en aquest tipus de conducta.

Cormand i Fernàndez Castillo són membres del consorci internacional multidisciplinari Aggressotype per a l'estudi de les causes biològiques i ambientals de l'agressivitat.

Els autors conclouen que la seva recerca aporta coneixements valuosos sobre les complexes marques genètiques que estan a la base de l'agressió i proporcionen orientació per a estudis futurs.

TEMES:
Ciència Salut