AFATRAC visita el “pis zero” de Arrels. Barcelona

Reunió Fundació Arrels i Associació Afatrac – Barcelona – 20/08/2019

 

Assistents per part de Arrels:  Maria Pomés (responsable de comunicació de Arrels), Gina Marín (Comunicació),Olga (voluntària), un altre representant de comunicació

Per part de AFATRAC:  Neus Estany, Fina Ramió, Isabel Lopez Bernal, Jordi Guàrdia, Joan Sala i Muntsa Boix

Tema : El Pis Zero, nou recurs d’Arrels de baixa exigència. Des de 2017. https://www.arrelsfundacio.org/piszero/

Prèvia:

La Fundació Arrels https://www.arrelsfundacio.org/ té 30 anys d’història. Va néixer amb l’objectiu d’atendre a les persones sense llar.

Disposen de 100 pisos (60 individuals i la resta compartits), un centre de dia i una llar residencial (Llar Pere Barnés).

Els ingressos provenen el 66,71% del finançament privat (Socis i donacions) i el 33,29% de finançament públic (Ajuntaments, Diputació i Generalitat).

Equip humà: 4.747 persones sòcies i donants, 380 voluntaris i voluntàries, 64 treballadors i treballadores i 254 persones jurídiques.

Pis Zero, espai de baixa exigència.  Atenció:

Persones molt vulnerables que viuen al carrer i hi porten molts anys. Un percentatge d’elles amb elevat consum d’alcohol. Algunes en cadira de rodes Persones que no poden encara adaptar-se a un pis compartit…

L’atenció és de 9h. del vespre a les 8h. del matí. Al ser un recurs de baixa exigència, se’ls permet que entrin amb begudes alcohòliques, tabac i animals. Si vénen amb animals poden dormir en un pati on hi ha un banc d’obra que pot fer la funció de llit.

Se’ls ofereix llit, servei de lavabo, dutxa (en casos de necessitat), una sopa i esmorzar (llet amb galetes). No es un servei temporal, poden fer us del recurs el temps que vulguin –(necessitin) Arrels no ofereix CAP servei amb un termina de temps

El tracte de l’educador i voluntaris envers les persones que utilitzen el servei és d’extremada naturalitat, amb molta mà esquerre. No pregunten.

Si volen rentar roba, se’ls deriva al Centre de dia (servei de dutxes i bugaderia, comunicació i orientació). (c/Riereta, 24 baixos 08001 Tel. 934 412 99 )Obert matí i tarda).

Si tenen problemes greus de salut, els educadors truquen al 061, si necessiten atenció de Salut Mental se’ls deriva a l’Equip de Salut Mental per Persones Sense Llar (ESMES). http://www.spcsalut.org/sm-sensellar.php

El Pis Zero està preparat per atendre 10 persones, en algunes ocasions se n’han atès 12. Algunes es mantenen, altres canvien. En aquests dos anys hi ha passat 1195 persones. El pis és mixt, però l’utilitzen majoritàriament homes, majors de 50 anys, amb molts anys de vida al carrer i desconnectats de la família. Alguns d’ells amb trastorns mentals, sobretot depressions. Un 60% dels usuaris són de l’estat espanyol i un 40% immigrants.

Dificultats que han viscut:

El primer intent, el pis zero pilot es van trobar en les dificultats de:

  • no saber si la persona que rebia als usuaris havia de ser una persona de seguretat o un educador (es van decantar per l’educador ja que l’acollida, la primera rebuda al pis es molt important de cara a la estabilitat)
  • Obrir el pis al primer i a tothom que hi .vol accedir o crear primer un vincle..

Accès:

Abans d’accedir al recurs, cal crear un vincle amb les persones que viuen al carrer per tal que, quan accedeixen al Pis Zero, tinguin un referent.

Hi poden accedir a l’hora que vulguin, no hi ha cap norma, però no accepten conductes disruptives (crits, agressions), en cas que es produïssin, la persona causant ha de marxar del recurs. Segons ens expliquen, no és l’habitual. El comportament sol ser correcte, de fet, venen a dormir.

Recursos Físics

Pis es de lloguer, ubicat al Carrer del Carme, nº. 84, 1èr, 2ª; al  barri del Raval de Barcelona. Pensen replicar el pis zero en altres barris de Barcelona

L’espai i el mobiliari ha estat dissenyat per un grup d’arquitectes de l’escola Elisava (Escola Universitària i d’Enginyeria de Barcelona)  https://www.elisava.net/, tenint en compte les necessitats d’atenció de les persones sense llar, en un pis de baixa exigència.

Recursos Humans

  • Equip de neteja diària.
  • Dos educadors (Fran i Xavi) i 24 voluntaris (cada voluntari hi treballa 2 nits al mes). Cada nit un treballador social (educador) i un voluntari. (Els voluntaris reben formació). A més, els voluntaris contacten amb els sense sostre, al carrer i comencen a establir petits vincles.

Recursos Financers

  • Pis de lloguer finançat per l’Ajuntament.
  • Ingressos privats 67% i ingressos públics 33% (A la prèvia, es concreta en més detall.)

Avaluació (No sé quin és el període d’atenció d’aquestes 77 persones).

De 77 persones: 6 han mort. Han quedat 67 homes (+ 4 gossos i 1 gat).

            El 74% surten del carrer

i milloren la situació.

 

50% habitatge estable (pis compartit, pis residencial,…
16% es vincula al Pis Zero
2,6% es vinculen a Espai Rosalia Rendu- Vincles (Germanes filles de la Caritat)
3,9% retornen a la família.
27,5 Altres

Conclusions:

Ells n’estan molt contents i satisfets de la feina que fan i pensen obrir-ne altres a altres barris de Barcelona.

Es una feina dura. En un principi es van presentar molts voluntaris i n’han quedat molts menys. La Olga explica que al principi se li va fer molt dificultós el tracte amb les persones usuàries, i va pensar plegar. Però es va donar un temps i ja hi porta 2 anys…

Se’ns han ofert per a continuar ajudant-nos en assessorament, en tot el que puguin …