“Boja”, una història en primera persona feta per a “esclatar els tabús de la teràpia psiquiàtrica”

» Què passa, realment, dins la consulta d’un psiquiatra?

Boja és un espectacle que retrata en primera persona l’experiència viscuda per l’actriu en els darrers 16 anys a consultes de diversos psiquiatres.

Mariona Esplugues és la creadora, directora i intèrprete de Boja, un espectacle multidisciplinari i singular on l’actriu i creadora explica la seva pròpia història en clau festiva i de comèdia àcida. Ho fa en un ambient escènic de reminiscències còsmiques, on l’autora combina interpretació, dansa i cant en directe.

📅  Del 6 al 17 de juliol del 2022

📍 Teatre Eòlia (C/Bailèn, 23, Barcelona)

🎟 A partir de 14€

🕒 De dimarts a dissabte a les 20 h ; diumenge a les 18 h

“Un espectacle sobre la recerca de la pròpia identitat i del sentit de la vida quan sembla que ja res té sentit.”

» NOTA DE LA CREADORA

Hola, què tal? Sóc la Mariona. Fa aproximadament 234563728398 hores que estic intentant escriure aquestes línies de presentació del projecte. I no me’n surto. Crec que aquesta serà l’última. Us vull explicar una història. La meva història. Boja tracta d’això. I també d’altres coses. Boja és un una comèdia i una performance, una reivindicació i un acte de llibertat, una sensació i també una etiqueta de la qual vull parlar.

Tothom sap que està prohibit dir que vas al psiquiatra. Si ho diguessis, potser et mirarien malament, o potser ni tan sols et mirarien. Tothom sap que dir que vas al psiquiatra és una mala idea. Per això crear aquest espectacle és tan mala idea. Probablement, és la pitjor idea que he tingut en molt de temps.

Boja és un espectacle i també és una festa, la meva festa (tot i que l’única que hi balla soc jo, sorry). M’agradaria que fos perfecta i bonica i gran i musical. M’agradaria que hi hagués purpurina i flors i estrelles (importades de l’univers) i plantes i ocells voladors. M’agradaria que hi hagués un elenc amb molta gent ballant i cantant amb molts micròfons i una plataforma amb fum per qual jo pogués sortir del terra amb un vestit de purpurina immens, i que la Beyoncé em fes de corista. M’agradaria que fos brutal, amb pirotècnia de Sant Joan i colors, i boom boom.

He arribat a la conclusió que no serà ni més ni menys del que és: una història; la meva història.

Mariona Esplugues

» Algunes opinions de la premsa,

“Absolutament brillant. […] Per la valentia d’explicar el que sovint amaguem, per saber traslladar moments difícils a l’humor. Per fer riure i, a la vegada, emocionar. Perquè interpreta fantàsticament bé i canta fantàsticament bé. Un 10.”

Maria Xinxó (Islàndia, Rac1)

“La Mariona és molt punk, terriblement honesta, però res està deixat a la improvisació. El seu monòleg l’haurien de receptar tots els psicòlegs especialistes en trastorns mentals. Tot i que a la resta de la societat també ens va molt bé conèixer la seva història.”

Martí Figueras (Núvol)

Més informació aquí