jul.
6
Dc
2022
“Boja”, una història en primera persona feta per “esclatar els tabús de la teràpia psiquiàtrica”
jul. 6 - 20:00 – jul. 17 - 21:00

» Què passa, realment, dins la consulta d’un psiquiatra?

Boja és un espectacle que retrata en primera persona l’experiència viscuda per l’actriu en els darrers 16 anys a consultes de diversos psiquiatres.

 

Mariona Esplugues és la creadora, directora i intèrprete de Boja, un espectacle multidisciplinari i singular on l’actriu i creadora explica la seva pròpia història en clau festiva i de comèdia àcida. Ho fa en un ambient escènic de reminiscències còsmiques, on l’autora combina interpretació, dansa i cant en directe.

 

 

 

 

📅  Del 6 al 17 de juliol del 2022

📍 Teatre Eòlia (C/Bailèn, 23, Barcelona)

🎟 A partir de 14€

🕒 De dimarts a dissabte a les 20 h ; diumenge a les 18 h

 

“Un espectacle sobre la recerca de la pròpia identitat i del sentit de la vida quan sembla que ja res té sentit.”

 

 

 

 

» NOTA DE LA CREADORA

Hola, què tal? Sóc la Mariona. Fa aproximadament 234563728398 hores que estic intentant escriure aquestes línies de presentació del projecte. I no me’n surto. Crec que aquesta serà l’última. Us vull explicar una història. La meva història. Boja tracta d’això. I també d’altres coses. Boja és un una comèdia i una performance, una reivindicació i un acte de llibertat, una sensació i també una etiqueta de la qual vull parlar.

Tothom sap que està prohibit dir que vas al psiquiatra. Si ho diguessis, potser et mirarien malament, o potser ni tan sols et mirarien. Tothom sap que dir que vas al psiquiatra és una mala idea. Per això crear aquest espectacle és tan mala idea. Probablement, és la pitjor idea que he tingut en molt de temps.

Boja és un espectacle i també és una festa, la meva festa (tot i que l’única que hi balla soc jo, sorry). M’agradaria que fos perfecta i bonica i gran i musical. M’agradaria que hi hagués purpurina i flors i estrelles (importades de l’univers) i plantes i ocells voladors. M’agradaria que hi hagués un elenc amb molta gent ballant i cantant amb molts micròfons i una plataforma amb fum per qual jo pogués sortir del terra amb un vestit de purpurina immens, i que la Beyoncé em fes de corista. M’agradaria que fos brutal, amb pirotècnia de Sant Joan i colors, i boom boom.

He arribat a la conclusió que no serà ni més ni menys del que és: una història; la meva història.

Mariona Esplugues

 

» Algunes opinions de la premsa,

“Absolutament brillant. […] Per la valentia d’explicar el que sovint amaguem, per saber traslladar moments difícils a l’humor. Per fer riure i, a la vegada, emocionar. Perquè interpreta fantàsticament bé i canta fantàsticament bé. Un 10.”

Maria Xinxó (Islàndia, Rac1)

 

“La Mariona és molt punk, terriblement honesta, però res està deixat a la improvisació. El seu monòleg l’haurien de receptar tots els psicòlegs especialistes en trastorns mentals. Tot i que a la resta de la societat també ens va molt bé conèixer la seva història.”

Martí Figueras (Núvol)

jul.
8
Dv
2022
JORNADA AL VOLTANT DELS TRASTORNS DE CONDUCTA EN INFANTS I ADOLESCENTS Espai Mataró Connecta
jul. 8 - 09:30 – 13:00

 

JORNADA AL VOLTANT DELS TRASTORNS DE CONDUCTA EN INFANTS I ADOLESCENTS

 

📅  8 DE JULIOL 

🕒 09.30h – 13.00h

📍 ESPAI MATARÓ CONNECTA

 

INSCRIPCIONS AQUÍ

 

PROGRAMA
____________________________________

09.00h – ACREDITACIONS

09.30h – BENVINGUDA INSTITUCIONAL: a càrrec de Laura Seijo, Regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut

09.45h – PONÈNCIA PRINCIPAL: Els Trastorns de la Conducta en la infància i l’adolescència: una aproximació a la seva comprensió i abordatge, a càrrec de Laia Ferrer, Dra. en Psicologia, coordinadora de l’Equip Guia, Fundació Vidal i Barraquer

10.45h – DESCANS – CAFÉ

11.15h – TAULA RODONA D’EXPERTES: Límits, possibilitats i propostes en l’atenció a infants i adolescents que presenten problemes de conducta, a càrrec de:

  • Dra. Paloma Varela, coordinadora del CSMIJ
  • Sra. Imma Balart, psicòloga al CRETDIC
  • Sra. Soledad Hernández, pedagoga a EAIA de Mataró
  • Sra. Daniel Fernàndez / Raquel Sala, d’Educadors Familiars

12.30h – CLOENDA: a càrrec de Maria Gil Amaya, Cap del Servei de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró

jul.
22
Dv
2022
VISITA GUIADA EXPOSICIÓ FRANCESC TOSQUELLES Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
jul. 22 - 17:30 – 18:30

VISITA GUIADA AMB CARLES GUERRA EN L’EXPOSICIÓ “FRANCESC TOSQUELLES. COM UNA MÀQUINA DE COSIR EN UN CAMP DE BLAT”

 

 

 

 

 

📅  22 de juliol 

🕒 17.30h 

📍 Centre de Cultura Contemporània de Barcelona 

🔗 Inscripcions: bcfb@elp.cat

 

 

 

 

 

 

FRANCESC TOSQUELLES,

Com una màquina de cosir en un camp de blat

«Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat» posa en valor la figura, l’obra i l’entorn polític i artístic d’un psiquiatre que va revolucionar les pràctiques mèdiques del seu temps i que va transmetre un llegat cultural innovador i sorprenent, desconegut per la majoria. Francesc Tosquelles es va proposar abordar l’arrel social de la malaltia mental i transformar la institució psiquiàtrica.

Carles Guerra, co-comissari de l’exposició juntament amb Joana Masó, farà una visita guiada a l’exposició que desplega la figura del psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles (Reus 1912 -Granges d’Òlt 1994). Una figura propera però desconeguda que recorre la psiquiatria del segle XX, un punt d’intersecció entre les avantguardes de la clínica, la política i la cultura, un caràcter pragmàtic que l’exposició recupera a través de totes aquelles situacions que li van exigir d’actuar sense cap afany narcisista. Documents clínics, fílmics, obres del mal anomenat art brut i d’altres d’artistes moderns i contemporanis, tot plegat en paral·lel amb la veu d’aquesta figura heterodoxa, admirada a França i gairebé oblidada a Catalunya, configura un recorregut insòlit: el Tosquelles que ens mereixem.

 

MÉS INFORMACIÓ