27 novembre 2020
INADMISSIBLE, ABERRANT, INCOMPRENSIBLE. PROU VIOLÈNCIA! LA CIUTADANIA NECESSITA UN COS POLICIAL QUE L’ATENGUI, L’AJUDI I LA PROTEGEIXI
“El passat dimecres 25 de novembre, Mossos d’Esquadra van reduir amb una pistola elèctrica una noia de 26 anys que acudia a un centre mèdic de Sabadell per una visita. La noia volia entrar acompanyada de la seva mare, però el protocol per la Covid19 ho impedia, i li va causar un atac d’angoixa. I, segons informen mitjans, es van produir aldarulls.
Al vídeo que circula: “La noia està a terra, medeix 1.53m i pesa quaranta i pocs kg”. Els mossos d’esquadra li apliquen fins a dues descàrregues elèctriques a més de la reducció.
Salut Mental Catalunya considerem l’acció totalment desproporcionada, violenta i inadmissible, carregada d’estigma i desconeixement cap a la salut mental, que vulnera els drets humans i que té un efecte devastador en una persona en una situació de vulnerabilitat com aquesta.
Una situació d’agitació i angoixa com aquesta necessita d’una actuació d’acompanyament i ajuda per part dels cossos de seguretat, no de violència. Existeixen altres maneres de poder atendre aquestes situacions, alternatives terapèutiques, sense que els protocols passin per davant dels drets de les persones, de la lògica i del tracte humanitari.
Des de Salut Mental Catalunya no podem tolerar ni permetre accions com aquesta, on l’ús desproporcionat de la força, la violència i la contenció són elements que, lluny de protegir la persona en situació de vulnerabilitat i prevenir un agreujament, provoquen agitació, humiliació, indefensió i pànic.
Exigim que es prenguin les mesures corresponents de manera immediata per assegurar que no torni a passar i que es plantegin alternatives al sistema que dignifiquin i acompanyin les persones en aquestes situacions. Exigim mesures exemplars. No pot ser que un cos de seguretat actuï d’aquesta manera.
Ens hem de preguntar: com a societat, què estem disposats a fer i acceptar si algú es salta un protocol perquè necessita ajuda? Ni tan sols es tracta d’algú que ja arribés alterat, és algú que s’altera davant d’una rigidesa inhumana dels protocols. Cal avançar cap a un model de suport i acompanyament a les persones més humà, més preventiu, més proper i més flexible. Des de tots els estaments de la societat.
Era tan senzill com ser una mica flexibles i humans. Tan senzill com deixar entrar a la mare, avisar a un metge/ssa, buscar un espai tranquil per dialogar… Que la pandèmia ni els prejudicis ens facin perdre la humanitat.
27 Novembre 2020
Federació Salut Mental Catalunya”