Coronavirus: RECOMANACIONS DE GESTIÓ PSICOLÒGICA DURANT QUARENTENES

RECOMANACIONS DE GESTIÓ PSICOLÒGICA DURANT QUARENTENES PER MALALTIES INFECCIOSES
març 2020

COPC.CAT

”Davant l’alerta sanitària generada per l’arribada al nostre país del nou coronavirus SARS-CoV-2, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol compartir amb la ciutadania una sèrie de recomanacions sobre la gestió psicològica d’aquesta circumstància amb un doble objectiu: evitar que la por es converteixi en un fenomen viral que interfereixi en la ja prou complexa situació sanitària i, arribat el cas, fer més tolerable la situació de confinament durant la quarantena.
La por és una de les emocions bàsiques del nostre psiquisme i una reacció normal i saludable davant situacions desconegudes, amenaçadores i potencialment perilloses com la que estem vivint. Una resposta adaptativa que ens ajuda a mantenir-nos alerta i prendre les mesures necessàries per minimitzar riscos, ja sigui a través de l’evitació del perill o de mecanismes de control i afrontament. Tanmateix, la por també es pot convertir en quelcom que ens bloqueja i ens impedeix gestionar les amenaces amb eficàcia, esdevenint aleshores un impediment i un problema psicològic.
Però a més, les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres.
Aquesta guia neix amb la missió d’evitar que aquestes emocions es converteixin en un problema viral afegit, i aconseguir que les persones que hagin de guardar quarantena ho visquin amb calma, intel·ligència i bona disposició, el que generarà el màxim de benestar per a elles, els seus i el conjunt de la població.
Junta de Govern
Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya”

Tot el document a continuació:
Guia de gestió psicològica davant quarantenes per malalties infeccioses.pdf