El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades i planificació de decisions anticipades

El Comitè de Bioètica i Salut Mental Catalunya han elaborat un document important sobre les Decisions anticipades en els casos de Salut mental i/o addicció.

Programa_PDA_240418

.”D’acord amb l’anterior, hauria de ser acceptable que un pacient amb un trastorn mental pugui, a priori, rebutjar un tractament efectiu, tant en el moment en què se li planteja, com de manera anticipada en un DVA o una PDA, sempre que tingui la competència40 exigible i que no hi hagi altres excepcions com són:
   El fet que la conducta de la persona pugui perjudicar a tercers (interès general). Els criteris que cal tenir presents són la magnitud del dany, la probabilitat o les possibilitats d’evitar-lo amb mesures menys limitadores de l’autonomia.
   Les que deriven del compliment d’una norma legal.
       o De tipus penal i processal (per impedir la comissió d’un delicte, cal remetre al jutge el comunicat de lesions, la informació sol·licitada per la policia judicial, fonamentalment sobre delictes comesos en l’entorn familiar i delictes contra la seguretat del trànsit).
      o De caràcter sanitari (malalties de declaració obligatòria).”….

Us en presentem tot el text:

El-respecte-a-la-voluntat

afatrac