G18 PAICSAMAEC, Programa d’Abordatge Integral dels casos de Salut Mental d’Elevada Complexitat

6 novembre 2020

Avui hem tingut reunió del Grup 18 del PAICSAMAEC -Programa d’Abordatge Integral dels Casos de Salut Mental d’Elevada Complexitat: Atenció hospitalària i residencial.

Ha anat bé, però és cert que es van repetint molts temes, i sembla que costi moltíssim que es coordinin els departaments entre sí.

Des de la perspectiva d’AFATRAC els recursos Hospitalaris haurien de ser el recurs extrem quan les mesures de prevenció i comunitàries han fallat, i pel menor temps possible. Som de l’opinió que si treiem les persones del seu medi, allunyades de tota vida normativa, correm el risc- i així s’ha demostrat en moltes de les nostres famílies- que quan tornen a la vida, tornen a recaure, potser també perquè no acostuma a haver-hi cap seguiment, al menys des dels centres que nosaltres coneixem.

Els centres residencials per trastorns de conducta existents a l’actualitat són privats i no hi alternatives públiques similars. En grups anteriors ja hem comentat quina és la nostra proposta sobre la creació de “centres de vida”.

Els nostres fills i filles no encaixen en molts dels recursos hospitalaris existents: Unitat de crisis d’adolescents (UCA); Hospital de Dia Infanto-Juvenil (HDIJ); Unitat de referència Psiquiàtrica Infanto-Juvenil (URPIJ): Unitat d’atenció psiquiàtrica especialitzada per a persones amb discapacitat greu i alt risc (UAPE); Hospitals d’adults aguts, subaguts o de llarga estada. Es necessita, per tant, crear centres específics de l’elevada complexitat conductual amb patologia dual i trastorns del neurodesenvolupament.

S’haurien d’estudiar també alternatives com l’Hospitalització a domicili (UHaD), i valorar si en alguns dels nostres familiars, en funció del seu estat, es pot aplicar un model d’Hospitalització Psiquiàtrica basat en portes obertes.