AFATRAC
Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns per Conducta

Ens hem definit com a Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta (TC) derivats de qualsevol problemàtica de salut mental, perquè el que ens uneix no és un diagnòstic, sinó la conducta dels nostres familiars, que fa que la convivència sigui un veritable malson.

Els trastorns de conducta afecten nois i noies, biològics i adoptats, que ja durant la infantesa presenten alteracions de comportament, però sobretot durant l’adolescència.

Solen coincidir amb el consum d’alcohol, cànnabis o altres substàncies addictives.

En major o menor grau, presenten un gran i sobtat canvi de conducta.

Exemples:

– Fracàs escolar, conflictes a l’escola, canvi d’amistats, fugides de casa, manca de por, promiscuïtat sexual que comporta embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual.

– Agressivitat verbal i física envers els altres, i destrosses de mobiliari.

– Manca d’empatia, dificultat per fer amics o per pertànyer a colles “normalitzades”, substituint-los per l’apropament a ambients cada vegada més marginals. 

– Comportament impulsiu, desafiador, agressiu.

– Manca de consciència i responsabilitat dels seus actes, fins a delinquir, la qual cosa pot comportar la intervenció de la policia, del sistema judicial i l’entrada a presó.

– Difícils de diagnosticar, amb diversos diagnòstics, o sense diagnòstic, o diagnòstics que canvien amb el temps, incloent trastorns del neurodesenvolupament (TDAH, Trastorn de l’Espectre Autista, Trastorn Alcohòlic Fetal), Trastorns externalitzants (Trastorn de Conducta pròpiament dit, Trastorn Negativista Desafiant) i Trastorns de Personalitat (Antisocial i Límit), entre d’altres problemàtiques.

– Manca de consciència i negació del propi trastorn; per tant, no segueixen tractaments i les recaigudes són constants.

– Poden arribar a fer intents de suïcidi.

Aquestes situacions desborden les famílies.
El dia a dia a casa és un conflicte constant.
Lluitem per una vida digna per als nostres fills i filles.

MANIFEST

Posem a la vostra disposició el nostre primer document del 15 de març del 2017, que va ser presentat a les Conselleries de Justícia, Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i a la Presidenta del Parlament de Catalunya M.Hble. Sra. Carme Forcadell.

Descarregar Manifest Afatrac març 2017 (català) 

Descarregar Manifiesto Afatrac marzo 2017 (castellà)

El dia 5 de juliol de 2017 vàrem fer una compareixença al Parlament de Catalunya, a la comissió d’Afers Socials i Salut.

Descarregar Discurs Afatrac al Parlament de Catalunya Juliol 2017 (català)

Descarregar Discurso Afatrac en el Parlament de Catalunya Julio 2017 (castellà)

Anar a la notícia: Compareixença Afatrac al Parlament de Catalunya 5 juliol de 2017

L’octubre del 2018, ja més organitzada l’associació, vam redactar la nostra “carta als Reis” en la que recollíem totes les demandes de les nostres famílies, i vam portar el document a totes les Conselleries i Departaments de la Generalitat de Catalunya. 


Descarregar AQUÍ el document: AFATRAC a les Conselleries de la Generalitat de Catalunya.

ACTIVITATS

Posada en comú i suport mutu

en les diferents situacions tan difícils que passem totes les mares i els pares afectats. Es tracta de fer que les experiències de qualsevol de nosaltres puguin ser d’ajuda per a totes i tots.

Informació i assessorament

en tots els temes que ens inquieten: legals, socials, econòmics, educatius…

Assessorament educatiu i psicològic

per poder pal·liar al màxim en un inici el Trastorn de Conducta, i que no esdevingui Greu.

Promoure la creació d’un grup de treball de professionals sanitaris

compromesos a estudiar el perfil dels nostres familiars per tal d’identificar el “trastorn de conducta greu” i promoure protocols d’atenció específics i generalitzats.

Grups de treball en els que es pressioni l’Administració

en temes que creiem indispensables per a ajudar a sortir endavant les vides dels nostres fills i filles: Justícia; Ensenyament; Interior; Treball, Afers Socials i Famílies…

Promoure la creació de recursos terapèutics

idonis, amb contenció, tractament individualitzat i vinculació. Rurals, amb activitats físiques, terapèutiques i laborals. Disposar de centres post hospitalaris per a prosseguir els tractaments, ja siguin recursos de nova creació o bé adequar i/o potenciar els ja existents.

Mantenir i afavorir

tots els contactes possibles amb les diferents associacions i entitats relacionades amb la salut mental i els consum de drogues (Patologia dual) per tal de treballar plegats en la prevenció, tractament i sortides laborals pels nostres afectats.

Comunicació fluida amb la premsa i altres canals de comunicació

per a donar a conèixer els problemes de la Patologia Dual amb trastorn greu de conducta i així afavorir la conscienciació de la societat i l’Administració.