desembre 06 2019 0Comment

Investigació al Canadà: Per a les persones sense llar amb problemes de salut mental, l’habitatge pot marcar la diferència

TV NEWS,  7 octubre 2019

Una persona pot treballar gran part de la seva vida, però la seva malaltia mental no diagnosticada acaba fent que gasti els seus diners tan ràpidament com els guanya. I ho perd tot, fins i tot pot perdre casa seva.

L’estudi realitzat conjuntament amb el Centre for Addiction and Health Mental (CAMH), va analitzar els efectes a llarg termini de l’enfocament inicial per a adults “la casa primer – House First”, per a persones sense llar que pateixen malalties mentals.

Aquest programa, a diferència dels programes que requereixen que els destinataris estiguin nets de drogues abans que puguin rebre assistència en un habitatge, proporciona la seguretat d’una llar per tal de donar l’estabilitat necessària per solucionar aquests problemes.  El programa ofereix subvencions per cobrir el lloguer, seguit de suport als problemes mentals i de salut que poden tenir els llogaters.

L’estudi canadenc, publicat a la revista Lancet Psychiatry, va reclutar més de 575 persones sense llar entre el 2009 i el 2011 i va fer un seguiment mitjà dels seus avenços durant sis anys. Gairebé el 70% dels participants eren homes.  És l’estudi més gran i llarg d’aquest tipus, i es va comprovar que sis anys després, les persones amb grans necessitats de suport per a la salut mental tenien un 42% més d’estabilitat en l’habitatge amb aquest programa, en comparació amb els serveis habituals disponibles per a l’habitatge.

La investigació va constatar que  el nombre de persones que tornaven al carrer mentre formaven part del programa disminuia considerablement. I a més a més, el cost d’execució d’aquests programes d’habitatge a Toronto és només una fracció del cost que suposen les persones sense llar.

“Estudis com aquest influeixen en els responsables de la decisió”, afirma Patricia Mueller, consellera executiva de Homes First a Toronto, a qui no va sorprendre veure els resultats de l’estudi que demostra que aquests programes funcionen a llarg termini. I espera que aquest estudi inspiri els governs a expandir aquest tipus de programes.

Mueller va dir que l’habitatge és la clau de la salut mental. El més important de tot, “se senten segurs i calents a casa seva, i tenen la seva dignitat de nou”.

Podeu llegir tot l’article en anglès AQUÍ.

 

afatrac