novembre 08 2019 0Comment

Jornada: Salut Mental i Ocupació

Reincorporació a la feina després d’un llarg període d’inactivitat.

Jornada per Reflexionar  sobre  els  reptes,  barreres  i  oportunitats  relacionades  amb la  reincorporació  a la feina de  les  persones  amb  trastorn  mental  amb  un  llarg  període  d’inactivitat laboral.

Data: 27 Novembre de 2019.

Hora: 09.15 a  14.15 h.
Lloc: Palau Macaya. Passeig de Sant  Joan, 108, 08037 Barcelona. Sala  d’actes.

Per  formalitzar‐la  teva pre‐inscripció  a  la  Jornada  has  de  fer  d’anar  al  següent  formulari: https://forms.gle/nqBfFWL2uwDCZrE17

Inscripció gratuïta.
Donat  que  les  places  són  limitades,  la  participació  està  subjecta a  la  disponibilitat  de places.
Més informació en  el correu   egrau@fadq.org  o Tel. 93 207 66 08.

Et pots descarregar el pdf del Programa de la Jornada aquí: Programa_Jornada_REINCORP_FEINA_2019_11_07

Objectiu de la Jornada: Reflexionar sobre els reptes, barreres i oportunitats relacionades amb la reincorporació de les persones amb trastorn mental amb un llarg període d’inactivitat laboral.

Activitat adreçada a: professionals de salut mental, professionals d’inserció laboral, recursos humans i de salut laboral d’empreses, col∙legis professionals, sindicats, associacions de pacients, referents administracions implicades, …

Programa:

09.15 – 09.30 h. Arribada i recollida de material
09.30 – 09.40 h. Benvinguda i presentació de la Jornada.

09.40 – 10.10 h. Xerrada: Evidencia i Bones pràctiques en la reincorporació a la feina després de baixes laborals associades al TSM. Jan Hutchinson del Centre de Salut Mental de Londres.

10.15 – 10.45 h. Xerrada: “The role of professionals and supervisors in the return‐to‐ work process of people with mental disorders. How ro manage the main barriers and facilitating factors.” Evelien Brouwers. Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.

10.50 – 11.45 h. Taula rodona: “Experiències per afavorir la reincorporació laboral de les persones amb trastorn mental amb un llarg període d’inactivitat laboral”.

  1. La visió des de la perspectiva de salut en el treball. María Dolores Solé. Co‐presidentde l’European Network for Workplace Health Promotion. Centro Nacional deCondiciones de Trabajo ‐ INSST.
  2. L’experiència de reincorporació laboral en el Centre de Salut Mental de Londres. JanHutchinson. Centre for Mental Health – London.
  3. Reptes i oportunitats de la inclusió d’agents de suport entre iguals als equips d’atenció a la Salut Mental: una experiència a les comarques del Bages i d’Osona. Gemma Prat.
  4. L’experiència del Programa Itínere +45. Jordi Formiguera. Pedagog i gestor transversal dels serveis d’inserció laboral de la Fundació Joia.

11.45 – 12.15 h. Descans

12.20 – 13.20 h. Treball en grups: Experiències sobre promoció de la salut mental al lloc de treball per a afavorir la reincorporació laboral de persones amb un trastorn de salut mental. Proposta consensuada d’accions de futur.

  1. Experiències “en primera persona” per afavorir el retorn al treball desprès d’un llarg període d’inactivitat. Inclou la veu de les persones treballadores. Inclou el Peer‐to peer en el suport (perspectiva salut mental).
  2. Experiència d’integració laboral des de la perspectiva de l’empresa (referents de salut laboral i de RRHH). També inclou aspectes psicosocials de la prevenció i salut laboral, amb èmfasi en salut mental.
  3. Experiència d’integració laboral des de la perspectiva dels professionals de salut mental. Barreres i facilitadors. El rol dels processos d’atenció integrada social, sanitària i educativa.
  4. Polítiques i estratègies a nivell micro, meso i macro. El paper de les administracions. Inclou l’abordatge de la salut mental i lideratge. Practiques i polítiques per afavorir els processos de recuperació i de reintegració al lloc de treball.Inclou temes relacionats amb el cost sanitari i social, el lideratge de les estratègies, així com l’impacte de les prestacions econòmiques.
  5. Recomanacions a nivell internacional per a afavorir la reincorporació laboral de persones amb TSM amb baixa laboral o atur de llarga durada. Coordina: Pere Bonet i Débora Koatz. Idioma: Anglès.

13.30 – 14.00 h. Presentació de principals conclusions de cada grup i proposta d’accions de futur. Debat amb participants.

14.00h – 14.15 h. Cloenda de la sessió.

afatrac