AFATRAC
Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns per Conducta

Ens hem definit com a Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta (TC) derivats de qualsevol problemàtica de salut mental, perquè el que ens uneix no és un diagnòstic, sinó la conducta dels nostres familiars, que fa que la convivència sigui un veritable malson.

Els trastorns de conducta afecten nois i noies, biològics i adoptats, que ja durant la infantesa presenten alteracions de comportament, però sobretot durant l’adolescència.

Solen coincidir amb el consum d’alcohol, cànnabis o altres substàncies addictives.

En major o menor grau, presenten un gran i sobtat canvi de conducta.

Exemples:

– Fracàs escolar, conflictes a l’escola, canvi d’amistats, fugides de casa, manca de por, promiscuïtat sexual que comporta embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual.

– Agressivitat verbal i física envers els altres, i destrosses de mobiliari.

– Manca d’empatia, dificultat per fer amics o per pertànyer a colles “normalitzades”, substituint-los per l’apropament a ambients cada vegada més marginals. 

– Comportament impulsiu, desafiador, agressiu.

– Manca de consciència i responsabilitat dels seus actes, fins a delinquir, la qual cosa pot comportar la intervenció de la policia, del sistema judicial i l’entrada a presó.

– Difícils de diagnosticar, amb diversos diagnòstics, o sense diagnòstic, o diagnòstics que canvien amb el temps, incloent trastorns del neurodesenvolupament (TDAH, Trastorn de l’Espectre Autista, Trastorn Alcohòlic Fetal), Trastorns externalitzants (Trastorn de Conducta pròpiament dit, Trastorn Negativista Desafiant) i Trastorns de Personalitat (Antisocial i Límit), entre d’altres problemàtiques.

– Manca de consciència i negació del propi trastorn; per tant, no segueixen tractaments i les recaigudes són constants.

– Poden arribar a fer intents de suïcidi.

Aquestes situacions desborden les famílies.
El dia a dia a casa és un conflicte constant.
Lluitem per una vida digna per als nostres fills i filles.

Origen de l’Associació

El maig del 2016 quan es va publicar la primera carta, amb el dolor, la desesperança, la premonició i la impotència amb la que estava escrita, hi va haver un munt de mares i pares que es van posar en contacte amb nosaltres per a dir-nos que es trobaven en la mateixa situació de desemparament i desesperació. Però cap responsable de l’administració es va fer càrrec del problema que presentàvem.

El 10 d’octubre del 2016 un grup de mares vàrem anar al Parlament de Catalunya en una sessió de Dones i Salut Mental (que presidia la M.Hble. Sra. Carme Forcadell i l’H. Conseller Sr. Comín). Al torn de preguntes vàrem exposar la dificultat per trobar recursos pels nostres fills i filles. A l’acabar l’acte, vàrem conèixer altres mares, i la Diputada Magda Casamitjana, que es va oferir a ajudar-nos.

Va ser així que el 6 de novembre de 2016 vam decidir constituir l’associació que ja dúiem en ment.

La problemàtica és tan gran, i la manca de solucions per part de l’administració encara més, que va fer que ja en el primer trimestre del 2017 haguéssim quadruplicat el nombre de famílies sòcies inicials.

Posem a la vostra disposició el nostre primer document del 15 de març del 2017, que va ser presentat a les Conselleries de Justícia, Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i a la Presidenta del Parlament de Catalunya M.Hble. Sra. Carme Forcadell.

Descarregar Manifest Afatrac març 2017 (català) 

Descarregar Manifiesto Afatrac marzo 2017 (castellà)

I el 5 de juliol del mateix 2017 vam fer una compareixença al Parlament a la comissió d’Afers Socials i Salut, per a informar sobre l’entitat, els nostres problemes i les respostes necessàries.

Descarregar Discurs Afatrac al Parlament de Catalunya Juliol 2017 (català)

Descarregar Discurso Afatrac en el Parlament de Catalunya Julio 2017 (castellà)

Anar a la notícia: Compareixença Afatrac al Parlament de Catalunya 5 juliol de 2017

L’octubre del 2018, ja més organitzada l’associació, vam redactar la nostra “carta als Reis” en la que recollíem totes les demandes de les nostres famílies, i vam portar el document a totes les Conselleries i Departaments de la Generalitat de Catalunya. 


Descarregar AQUÍ el document: AFATRAC a les Conselleries de la Generalitat de Catalunya.

El nostre díptic (cliqueu les imatges):

DESCARREGA’T EL DOSSIER INFORMATIU D’AFATRAC

DOSSIER INFORMATIVO AFATRAC (CAST)