Les noves diversitats

El 9 Nou, 28 agost 2020

Calamanda Vila, Psicòloga i catedràtica d’Ensenyament Secundari. Sòcia d’AFATRAC
@calamandavila

“Cal ampliar la mirada i donar uns espais als qui poden patir o estan desenvolupant trastorns que, amb els anys, esdevindran malalties.

CANVIS URGENTS I DETECCIÓ PRECOÇ
És urgent fer canvis i introduir la detecció precoç en assumptes relacionats amb possibles trastorns de personalitat per evitar que passin a ser autèntiques malalties. I a aquesta detecció precoç li cal l’acompanyament d’un seguiment i d’una cura adequades. Això només es pot fer des d’una autèntica xarxa d’atenció a la infància i l’adolescència, el decret de creació de la qual ja fa anys que està aprovat, però sembla que el maremàgnum de passos i processos fa que se’ns perdin pel camí molts infants. Tenim més de 700 professionals als EAP de Catalunya, a més d’una gran quantitat de psicopedagogs als centres, és urgent i vital dinamitzar i xarbotar aquests recursos perquè puguin donar respostes ràpides i disposin de sistemes burocràtics àgils i dinàmics.”

Cada dia hi ha més alumnes amb nous quadres, fins ara tot ho reduíem a necessitats específiques de suport educatiu (NEE) o normalitat. Cal, doncs, ampliar la mirada i donar uns espais als qui poden patir o estan desenvolupant trastorns que, amb els anys, esdevindran malalties. És necessària i irre- nunciable l’actuació preventiva en aquest camp, tal com s’aplica en altra mena de trastorns que, en ser més visibles, reben més atencions.

Tenim molt camí per recórrer i hem de donar respostes a aquests alumnes que, tot i no tenir un quadre greu, presenten personalitats susceptibles de fer crisis i aquí hi podem incloure un llarg nombre de quadres que, sense ser greus, si no es cuiden poden ser-ho. Per això cal més que mai la detecció a l’avançada de les personalitats susceptibles de patir alteracions. Sovintegen les experiències de perso- nes que tot i patir trastorns de personalitat porten una vida molt regular i això és així perquè reben els acompanyaments i les cures necessàries. Això és prevenció.“

Tot l’article AQUÍ :200828 EL 9 NOU Les noves diversitats