Montserrat Boix, presidenta d’AFATRAC, ha estat convidada juntament amb les 4 associacions contra el suïcidi a Catalunya, a la presentació del Pla de Prevenció del Suïcidi 2021-2025 (PLAPRESC).

El Pla de Prevenció del Suïcidi 2021-2025 (PLAPRESC)🟢, consta de 300 accions de les quals s’han prioritzat les 25 primeres.

El conseller ha resumit que es vol📉reduir la mortalitat per suïcidi un 15% en un període de 5 anys.
🧩Aquest pla vol anar molt més enllà de la salut, estarà relacionat amb l’educació, interior, justícia, etc.
🗣️També destaca la necessitat de trencar l’estigma, s’ha de parlar del suïcidi, el suïcidi EXISTEIX. Un 7️⃣0️⃣% de les persones que s’han suïcidat havien demanat prèviament alguna consulta al sistema de salut, pel que demanen que els mitjans de comunicació📺 parlin del suïcidi de forma natural.

I es potencia els punts d’atencióℹ️, sobretot el servei telefònic📞: 061, telèfon de l’esperança, telèfon contra el suïcidi que ha fet l’Ajuntament de Barcelona i els telèfons que tenen les 4 associacions sobre el suïcidi i de suport als familiars i supervivents.

AFATRAC ha fet 2 peticions:✅
-Que aquest pla no quedi en un calaix i arribi a peu pla lo més aviat possible, és a dir, als metges del CAP, CSMA, CSMIC, als metges d’urgències que reben aquests intents de suïcidi. (Totes les persones que s’han suïcidat havien fet prèviament diversos intents previs!)
-Com a representant de familiars, s’ha demanat que el dret a confidencialitat no passi per dret a la vida i que els familiars puguem parlar amb metges i donar informació sobre temes conflictius dels nostres familiars.