Salut mental i dona: reptes i necessitats en primera persona

El passat 4 d’octubre es va dur a terme la trobada  XXII Breakfast & Learn de la Xarxa TECSAM: “Salut mental i dona: reptes i necessitats en primera persona”. En ella hi van participar:

· Mercè Torrentallé, activista en salut mental des de l’experiència, presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya, presidenta de l’Associació de Salut Mental La Noguera, vocal de la Coordinadora Salut Mental Terres de Lleida, i membre de la Xarxa Estatal de Dones de la Confederació SALUT MENTAL ESPANYA. L’experiència en primera persona de la Mercè està definida, entre altres elements, per la seva identitat com a dona, mare i recentment, àvia, i pel seu lligam amb l’entorn rural. La Sra.

· Alicia Mendo, activista en primera persona a Activament, i abans també a l’Associació de Familiars Malalts Mentals Baix Llobregat. També patricipa als Grups de Recuperació (subaguts) i el Comitè d’ètica en salut mental de Sant Joan de Déu, així com del Clúster Salut Mental Baix Llobregat. És col·laboradora del programa Ikigai de Ràdio Sant Joan Despí i excol·laboradora de Ràdio Sant Boi, Ràdio Cornellà i Com Ràdio. Així mateix, l’Alícia és diplomada en Ciències Empresarials, llicenciada en ADE i graduada en Relacions Laborals i Ocupació, una formació que li dona expertesa específica pel que fa al sector privat i l’empresa. 

· Carme Prieto, activista en salut mental, actriu de doblatge en constant formació, i aficionada a la pintura, el dibuix, l’escriptura, el cinema i el teatre. A banda de la seva experiència com a dona en primera persona, Carmen suma la seva perspectiva com a professional de la salut, ja que anteriorment es dedicava a la infermeria. 

· Raquel Montllor, professora, educadora social i psicopedagoga, amb més de deu anys d’experiència en el sector educatiu i màster en educació especial. També té un lligam important amb la recerca en primera persona, ja que actualment és Doctoranda en Psicologia Clínica i de la salut per la UAB. Així mateix, la Raquel és una dona autista diagnosticada als 40 anys i activista.

A més, també van presentar la memòria del Taller Salut Mental i Dona, un taller organitzat per la Xarxa TECSAM en el qual van participar 36 dones en primera persona. Aquest informe recull els reptes i necessitats que aquestes dones van identificar relacionades amb les principals dimensions de la persona (física, psico-emocional, familiar, social, laboral-educativa…).