Tenen relació TDAH, depressió i anorèxia?

TV3, 9 març 2020

“Tenen relació TDAH, depressió i anorèxia? Un nou mapa genètic hi troba factors comuns.

Les persones amb problemes psiquiàtrics sovint pateixen més d’un trastorn. Això és degut al fet que diverses malalties mentals comparteixen factors de risc genètics. Ara un equip internacional amb participació catalana ha elaborat el mapa genètic més ampli conegut fins ara sobre trastorns psiquiàtrics. La recerca es publica a la revista Cell.

Això no significa que no siguin també importants els factors ambientals, però el mapa elaborat no només permet establir relació entre trastorns mentals, sinó que podria ajudar a preveure si una persona amb una malaltia té moltes probabilitats de desenvolupar-ne també una altra.

L’estudi l’ha realitzat el Cross-Disorder Group del Psychiatric Genomics Consortium i l’ha liderat Jordan W. Smoller, de la Universitat de Harvard. Hi han participat Bru Cormand i Raquel Rabionet, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB); l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu(IRSJD); el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), i Marta Ribasés, Josep Antoni Ramos-Quiroga i altres membres del Grup de Recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca(VHIR) i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

L’estudi es basa en 230.000 pacients i 500.000 controls. Analitza la base genètica compartida de vuit patologies psiquiàtriques i defineix tres grups de trastorns genèticament afins: els que responen a comportaments compulsius (anorèxia nerviosa, trastorn obsessiu compulsiu, síndrome de Tourette), els trastorns d’humor i psicòtics (trastorn bipolar, depressió major i esquizofrènia) i els trastorns del neurodesenvolupament d’inici precoç (trastorn de l’espectre autista, TDAH i síndrome de Tourette). En total ha descrit 109 variants genètiques.

Molts trastorns no es presenten sols

Els trastorns classificats dins d’un mateix grup tenen tendència a compartir més factors genètics de risc entre ells que amb els altres grups, explica Bru Cormand, i això es fa també evident amb les característiques clíniques de les patologies. Però que se’n produeixi un de concret és més complex:

“El nou treball no fa èmfasi en els gens compartits pels membres d’un mateix grup, sinó en els gens compartits pel màxim nombre de trastorns, factors que d’alguna manera donarien lloc a un cervell més propens a patir qualsevol trastorn psiquiàtric. Que acabés sent un o altre trastorn dependria de factors genètics més específics, sense oblidar els factors ambientals.”

Un 25% de la població mundial està afectada per algun tipus de trastorn psiquiàtric i és ben conegut que molts d’aquests presenten comorbiditats, és a dir, tendeixen a manifestar-se junts en els pacients, i de vegades de manera seqüencial. Per això, és força probable que un pacient presenti més d’un trastorn al llarg de la vida.”

 

Tot l’article AQUÍ.