Un altre suïcidi en un centre penitenciari – COMUNICAT d’AFATRAC i Justícia i Pau Girona

El dijous 9 de març, cap a les deu del vespre, en Moussa, segons la versió oficial, es va suïcidar en una cel·la del DERT (Departament de Règim Tancat) del C.P. Puig de les Basses. Des de la presó, el van traslladar a l’Hospital Trueta de Girona, va ingressar a l’UCI en estat d’extrema gravetat i finalment, va morir el dissabte, 11 de març.

Aquest noi, migrant senegalès de 33 anys, estava totalment sol. En Josep, el pare d’un altre intern, li feia acompanyament: es comunicava habitualment amb ell, el va ajudar a aconseguir “els papers”, el va connectar amb l’Associació Senegalesa de Catalunya… En definitiva, li va oferir suport. En Josep ha quedat consternat en assabentar-se de la notícia i no s’explica el final desenllaç.

En Moussa, al setembre se li acabava la condemna, estava content perquè havia aconseguit “els papers” i el dilluns començava a treballar. Hores abans del fatal desenllaç va trucar a en Josep, el seu “papa”, tal com l’anomenava; li va dir que ja havia rebut els papers i que estava animat per la bona perspectiva que tenia al davant.

Què va passar? Què va provocar, en aquet marge de temps tant curt, un malestar emocional tant profund, que l’aboqués al suïcidi? Ningú ho va preveure? Per què el van portar al DERT? Massa preguntes sense resposta.

Des d’AFATRAC i Justícia i Pau de Girona, volem manifestar la nostra indignació davant de fets com aquest, que massa sovint succeeixen a les presons i EXIGIM al Departament de Justícia, que coneix bé la prevalença de suïcidi en la població reclusa, que intervingui de forma decisiva per evitar que cap més intern es tregui la vida en un centre penitenciari.

NOTA: La coordinadora d’Associacions de Senegaleses de Catalunya ha fet públic un número de compte per a contribuir a les despeses de la seva repatriació a Yarakh Dakar Senegal.
NÚM COMPTE: ES93 2100 0825 2902 0028 2184. CONCEPTE: Repatriement Moussa

Girona, 12/03/2023

Charo Díez Bajo, presidenta d’AFATRAC
09700101N
617 66 17 77
presidencia@afatrac.org

Albert Quintana i Oliver, president de Justícia i Pau Girona
40293072Q
650 947 803
justiciaipaugirona@gmail.com

Per a més informació contacteu amb comunicacio@afatrac.org