Un test mesura els trastorns de personalitat

El Punt AVUI, 5 novembre 2020

ACN LLEIDA

Un test mesura els trastorns de personalitat unificant els criteris de l’OMS i l’Associació Americana de Psiquiatria. El model l’han desenvolupat a Lleida i els Estats Units i postula que la personalitat humana té una forta base biològica.

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRBLleida i de la Universitat de Delaware (EUA) han desenvolupat un model per a l’estudi de la personalitat humana que unifica, per primer cop, els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat, els de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l’Associació Americana de Psiquiatria (APA). Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ) és el nom del test que postula que la personalitat humana té una forta base biològica, independentment de la cultura de l’individu, i és estable al llarg de la vida. L’estudi ha analitzat les respostes de 1.229 persones de 18 a 80 anys de Lleida i Madrid.

El model preveu vint facetes de la personalitat, agrupades sota cinc factors: agressivitat (agressivitat física, agressivitat verbal, ira i hostilitat), activitat (compulsió pel treball, activitat general, inquietud, i energia en el treball), extraversió (emocions positives, calidesa social, protagonisme i sociabilitat), neuroticisme (ansietat, depressió, dependència i baixa autoestima) i recerca de sensacions (recerca d’emocions i aventures, recerca d’experiències, desinhibició i sensibilitat a l’avorriment/impulsivitat), segons expliquen des de l’IRBLleida.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment ha estat liderat a Lleida pel catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la UdL i investigador principal del grup de recerca Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de l’IRBLleida, Anton Aluja.

Aluja ha explicat que l’avantatge d’aquest model és que és capaç d’unificar els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat de l’OMS i l’APA, que tenen algunes diferències, i per tant, aquest model de cinc factors que proposen “pot ser útil per comprendre millor la posició dels trets patològics o maladaptatius de la personalitat”.

També han participat en la investigació personal investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat d’Almeria i de la Universitat Autònoma de Madrid.

Tot l’article AQUÍ .