octubre 30 2019 0Comment

“Vaig deixar la feina per ajudar nois amb trastorns mentals”

Regió7,  13 octubre 2019

Entrevista a Joan Sala Clos, impulsor d’una empresa per a la integració de joves amb trastorns mentals i addiccions, i membre actiu d’AFATRAC.

“La patologia dual és quan el noi pren substàncies i té un trastorn mental. No se sap si hi ha un trastorn latent que entra en eclosió o apareix a partir del consum de drogues. No se sap què va primer. Són nois amb moltes dificultats per treballar i seguir els estudis. La sanitat pública treballa el tema de la salut o el tema d’addiccions, però per separat, i s’hauria de tractar conjuntament.”

“A molts d’aquests nanos se’ls diagnostica TDAH, és a dir, un Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat. Després, van sortint altres trastorns. Al 7 o 8 anys, a l’escola no presten atenció. Al principi penses que és un nen mogut a qui costa fer els deures. Però amb pas dels anys tot es va complicant perquè comença a fer una primera escapada de casa, ens assabentem que ha consumit algun porro al 13 anys, comença a haver-hi agressions i petits furts. Tot això ho he viscut. Al final demanes ajut perquè estàs desesperat, però a la família li costa assumir-ho i compatir-ho perquè t’avergonyeixes. Em preguntava què havia fet malament i per què em passava a mi. Vam anar a la sanitat pública i a la privada i no obteníem respostes. El psiquiatre ens deia que era cosa de l’adolescència. Però vèiem que la situació es complicava i la convivència a casa era molt difícil. A la sanitat pública no hi ha recursos per resoldre aquestes qüestions i aquests nois acaben en centres privats. Moltes famílies no poden accedir-hi, tot i que els centres tampoc són la solució definitiva. Simplement hi estan més tranquils i serveixen per donar un respir a la família.”

Podeu llegir l’entrevista completa en els dos pdf que us adjuntem:

Regió7 pàg. 18 Entrevista Joan Sala 1

Regió7 pàg. 18 Entrevista Joan Sala 2

afatrac