Les persones amb TDAH tenen vora 8 vegades més probabilitats de consumir cànnabis

Un equip internacional liderat des de Catalunya ha demostrat per primer cop que hi ha una base genètica compartida entre totes dues condicions
Les persones amb TDAH tenen vora 8 vegades més probabilitats de consumir cànnabis

Les persones amb TDAH tenen vora 8 vegades més probabilitats de consumir cànnabis

Un equip internacional liderat des de Catalunya ha demostrat per primer cop que hi ha una base genètica compartida entre totes dues condicions
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
TDAH
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
 
00:0201:2401:22
01:24
  • Auto
  • 720p
  • 576p
  • 360p
MOU-TE PER LA BARRA PER TIRAR ENRERE

Les persones amb TDAH (Trastorn de Dèficit d'Atenció per Hiperactivitat) tenen 7,9 vegades més probabilitats que la població general de ser, en algun moment de la vida, consumidors de cànnabis. Un equip internacional liderat des de Catalunya ha demostrat per primer cop que hi ha una base genètica compartida que augmenta aquest risc d'addicció.

La troballa és fruit de la feina d'un ampli equip internacional, liderat per l'equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). L'estudi s'ha publicat a la revista "Molecular Psychiatry".

Diversos estudis en bessons han demostrat que tant el TDAH com l'addicció al cànnabis tenen una base genètica. El 75% dels casos de TDAH i entre el 40 i el 50% de l'addicció al cànnabis s'expliquen per factors genètics. Però tots dos trastorns tenen un origen complex i també hi influeixen factors ambientals.

Notícia relacionada: La base genètica del TDAH, identificada per primer cop


També hi ha estudis que mostren un augment significatiu del risc d'abús de substàncies en adolescents i adults diagnosticats amb TDAH. Faltava, però, determinar quins gens podien influir en aquesta relació.

I això és el que ha fet aquest equip format per investigadors de diversos grups de recerca europeus i americans. S'ha basat en l'anàlisi del genoma complet de més de 85.000 persones. S'han descrit quatre regions genètiques compartides i vincles causals entre el TDAH i l'addicció. La conclusió és que les persones amb TDAH tenen més predisposició genètica al consum de cànnabis en comparació amb les persones sense TDAH.

Per a Marta Ribasés, investigadora principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, això permet una política preventiva:

"Els resultats reforcen la necessitat de dur a terme una prevenció del consum de cànnabis en el context del TDAH en intervencions clíniques."

Estudis genètics futurs hauran de proporcionar informació sobre els mecanismes biològics subjacents en totes dues condicions.

Els investigadors del VHIR també van participar en un estudi publicat el setembre passat en què es demostrava que la predisposició al consum de cànnabis i a l'esquizofrènia comparteixen base genètica.

ARXIVAT A:
Ciència Salut TDAH Drogues

VÍDEOS RELACIONATS