El Periódico.com te ofrece dos portadas diferentes: Edición Global o Edición Catalunya. Escoge la opción que más te interesa.

Edición globalEdición catalunya

En cualquier momento podrás cambiar de portada pulsando en el apartado Edición global o Edición Catalunya de la cabecera.

Anar al contingut

ESTUDI

El TDAH predisposa genèticament al consum de cànnabis

Una recerca liderada per l'Hospital Vall d'Hebron revela la causalitat entre els dos factors

Els metges creuen que els resultats indiquen la importància de prevenir durant la infància

Beatriz Pérez

El TDAH predisposa genèticament al consum de cànnabis

DANNY CAMINAL

Una persona amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) té, per predisposició genètica, un risc gairebé vuit vegades més gran de consumir cànnabis. Així ho revela un estudi internacional liderat per l’equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. La recerca, publicada a 'Molecular Psychiatry' i premiada en el congrés anual de l’European Network of Hyperactivity Disorder, s’ha centrat en l’anàlisi del genoma complet de més de 85.000 pacients i s’han descrit quatre regions genètiques compartides, així com vincles causals entre aquestes dues condicions.

"Els individus amb TDAH presenten més predisposició genètica per consumir cànnabis", ha explicat aquest dimecres la investigadora principal de l’estudi, Marta Ribasés. "Aquest estudi corrobora el que ja crèiem: que hi ha una base genètica forta. I explica per què els pacients amb TDAH consumeixen més cànnabis que la població general". Per la seva part, la doctora Maria Soler ha destacat que aquest estudi permet veure la "causalitat" entre el TDAH i el consum de cànnabis. "El TDAH predisposa al consum de cànnabis", ha insistit.

Segons la metge Vanesa Richarte, els resultats d’aquest estudi, fruit de la col·laboració entre múltiples grups de recerca europeus i americans, indiquen la importància de basar-se en la "prevenció". "Sabem que els pacients amb TDAH començaran el consum de cànnabis abans, cosa que empitjorarà el seu problema i estabilitat emocional. Per això és molt important poder intervenir abans, durant la infància."

Prevenció

En la mateixa línia s’ha pronunciat Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, que ha fet una crida a "tractar correctament" des de la infància (als 9 o 10 anys) el TDAH, una cosa que pot ser "preventiva" del consum de tòxics una vegada arribada l’adolescència.  "Ja se sabia que els pacients amb TDAH, aproximadament un 40%, consumeixen cànnabis", ha dit Ramos. Però el que es desconeixia fins ara era el perquè. "No sabíem que els factors genètics incrementen en 7,9 vegades el risc de consumir. Les bases genètiques són molt importants en aquests trastorns". Tot això, ha recordat el metge, influeix negativament en el rendiment acadèmic.

En la presentació dels resultats d’aquest estudi hi ha sigut present el Denis, de 31 anys i un dels participants. "Vaig començar a consumir cànnabis amb 13 anys. Després vaig tenir contacte amb la cocaïna durant bastant temps". No va ser fins als 21 anys que li van diagnosticar, a Vall d’Hebron, el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, el qual li havia suposat durant anys "bastants problemes en l’àmbit social i familiar". "Quan me'l van diagnosticar em van donar molta tranquil·litat, a mi i a la meva família. Em passava alguna cosa", ha explicat.

Múltiples factors

El TDAH i el consum de cànnabis tenen una etiologia altament complexa, que implica una combinació de factors de risc genètics i ambientals. Diferents estudis realitzats en bessons demostren que el 75% del TDAH i entre el 40% i el 50% del consum de cànnabis s’explica per factors genètics.

A més, estudis longitudinals i transversals mostren que un diagnòstic de TDAH augmenta significativament el risc d’abús i dependència de substàncies en adolescents i adults, independentment de l’existència d’una altra patologia psiquiàtrica. De fet, la prevalença del trastorn per consum de substàncies és del 45% entre els adults amb TDAH, però fins al moment es desconeixien els factors que determinaven aquesta relació.

Temes: TDAH Cànnabis