LA BRÚJULA DE MIS EMOCIONES –  IRIS LAGUNA

Iris Laguna és l’autora d’aquest llibre infantil en què s’explica, per als més petits, en què consisteix el Trastorn Bipolar. El llibre té una recaptació de fons amb l’objectiu d’aconseguir que es publiqui amb l’editorial Rimpompante.

UN AÑO ENTRE VOCES – GUSTAVO VIZOSO

En Gustavo Vizoso està produint aquest llibre de fotografía sobre la seva malaltia (psicosis). Aquesta és una autobiografía amb unes 50 fotografies a blanc i negre acompanyades de textos escrits pel mateix Vizoso.

SÍNDROME D’ALCOHOLISME FETAL – NÚRIA BELTRAN

La Núria Beltran, mare i escriptora d’aquest llibre explica que “Els transtorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) es poden confondre d’entrada per hiperactivitat.. . però son molt mes greus i complexes. Si voleu saber mes d’aquesta discapacitat, l’única 100% evitable, però que està afectant un nombre creixent de nadons (entre el 5 i el 10%), aquest és el llibre que acabo de publicar amb Eumo Editorial amb la nostra història i aprenentatges.
El meu objectiu és que el llibre arribi també a responsables municipals de salut i educació, mestres, educadors, pediatres i personal d’atenció primària, perque són els que poden detectar l’afectació de manera primerenca i ajudar a un bon acompanyament als afectats i les seves families.”

POR SI LAS VOCES VUELVEN – ÁNGEL MARTÍN

Un sorprendente testimonio sobre la locura. Un relato en primera persona sobre lo que supone perderse y tener que reconstruirse desde cero. Una historia vitalista que te agarra desde la primera línea.

A TRAVÉS DEL ESPEJO – EVA IGUALADA

Testimonio de superación de trastorno de conducta alimentaria y trastorno límite de personalidad. La autora quiere ayudar y no otra cosa ha sido el motivo de su libro. Un problema familiar unido a su fuerte carácter y su especial sensibilidad derivaron en un trastorno de conducta alimentario, mezclado con consumo se sustancias, y una experiencia hospitalaria no precisamente agradable.

DIGUE’M BOIG – ROGER DE GRÀCIA

Roger de Gràcia explica per primera vegada la depressió que pateix des que van començar els primers símptomes el dia del seu desè aniversari. Un llibre colpidor, ple d’humor i autoparòdia, que és un cant de dolor però també un crit d’esperança per a tanta gent que calla i que ho viu d’amagat.

¿2.000 millones por el desagüe? – article recomanat, per l’AssisTeam Barcelona

Us recomanem l’article ¿2.000 millones por el desagüe? d’AssisTeam Barcelona. 

En aquest article s’exposen diferents propostes que mostren com es podrien aprofitar més els diners destinats a les ajudes socials. 

UTILIZACIÓN DE LA MEDIACIÓN EN CONTEXTOS DE CONFLICTOS FILIOPARENTALES EN ESPAÑA – ARTUR ROMÁN SOLER

Us recomanem l’article Utilización de la mediación en contextos de conflictos filioparentales en España de l’Artur Román Soler, Treballador Social, Mediador, Coordinador de Parentalitat i soci d’AFATRAC. 

Román publica aquest article en la revista del Consejo General del Trabajo Social, arran una investigació que ha fet sobre la mediació de conflictes filio parentals en què es va dur a terme una enquesta entre els mediadors familiars de tot l’Estat, amb la participació de 183 professionals. Aquest article aporta dades noves i desconegudes sobre l’experiència de mediació en aquest tipus de conflictes, demostrant que es requereix acompanyament i altres recursos de suport.

MORIR ANTES DEL SUICIDIO. PREVENCIÓN EN LA ADOLESCENCIA – FRANCISCO VILLAR CABEZA

Us recomanem el llibre “Morir antes del Suicidio. Prevención en la adolescencia” del Francisco Villar, psicòleg infantil i juvenil coordinador del programa d’Atenció a la conducta suïcida del menor de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Villar també forma part del Comitè Assessor del Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona, una actuació que va ser impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Ajuda i Esperança el dia 20 d’agost de 2020 en el marc de la Xarxa Barcelona per la prevenció del suïcidi i el Pla de Salut Mental de Barcelona 2016-2022, i el qual ha rebut més de 6.500 trucades fins el dia d’avui. (info extreta d’aquí).

ART BRUT – RAQUEL PICOLO

Us recomanem el llibre Art Brut, una novel·la que visibilitza la salut mental i està basada en l’experiència personal de l’escriptora Raquel Picolo.

L’Ares, narradora-protagonista, escriu un diari per al seu fill, Víctor, que està ingressat en un centre de desintoxicació. En aquest dietari inclou fragments d’un text d’autoficció que havia escrit de jove, quan ella també va haver d’ingressar per problemes de salut mental, i evoca els anys de lluita per trobar el seu lloc amb un diagnòstic psiquiàtric. El joc temporal entre el dietari autobiogràfic, escrit des d’una distància temporal important, quan el diagnòstic psiquiàtric ja no és un problema, i l’autoficció, escrita quan la crisi de salut mental és molt recent, dona fondària al text. 

[fragment extret d’aquí ]

Després de passar quasi 30 anys en la ment d’en Picolo, l’any 2021 l’escriptora va publicar Art Brut, la seva primera novel·la. Una obra literària basada en la seva pròpia experiència personal, a través de la qual la protagonista li explica al seu fill cheap replica breitling la seva experiència amb les addiccions, amb la intenció d’ajudar-lo a superar-les. 

En aquest enllaç podeu vore i escoltar a l’escriptora Raquel Picolo, la psiquiatra Susana Subirà i l’escriptor Vicenç Llorca parlant sobre la novel·la.

INFORME “La salud mental en la educación” – Fundación 1º de Mayo

La Fundación 1º de Mayo de Comisiones Obreras (CCOO) ha dut a terme un informe sobre la salut mental en l’educació en el qual AFATRAC hem tingut l’oportunitat de participar-hi.

Us animem a fer-li un cop d’ull!
Trobareu l’apartat d’AFATRAC a partir de la pàgina 101, dintre del punt 5 “La visión familiar. La atención a la infancia y la adolescencia con problemas de salud mental en el ámbito escolar”.