DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES, AFATRAC HI PARTICIPA

15 maig 2018

A propòsit del DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES, i dins la Campanya “LA SALUT MENTAL ÉS COSA DE TOTS “ que neix a l´Assemblea General 2016 de la  FOCAGG, la Federació de les tres branques GENT GRAN, DONES I FAMÍLIA volem presentar AFATRAC l’Associació de Familiars d’afectats per trastorns de conducta, derivats de malalties mentals i addiccions ( patologia dual) que es pretén sigui una crida per fer visible una situació límit de mares, pares, avis, germans i família tota, i que afecta globalment l’harmonia de la nostra societat.

AFATRAC té poc més d´un any de vida i aplega en aquests moments a un centenar de famílies, però  la nostra problemàtica és llarga i dura des de fa molt temps. Solem dir que el futur dels nostres és la presó o el cementiri. Representem un col·lectiu de persones de totes les edats, mares i pares “desesperats “ desatesos i frustrats, amb fills amb trastorns greus de conducta, procedents de patologies mentals prèvies i d´addiccions.

Els nostres, es troben en diferents estadis, però tots segueixen una mateixa clínica. Es tracta de bastants adults, finalment, amb diagnòstic de TDAH, però lo mes preocupant es que la majoria són adolescents, quasi nens encara, que s´escapen de casa, passen nits fora, al carrer, amb desconeguts, sense por, consumeixen alcohol i cànnabis (i altres substàncies posteriorment) i són promiscus sexualment. Agressius amb la família i amb altres. Es destrossen i ens destrossen la vida, la casa, ens arruïnen: son víctimes i botxins alhora.

Normalment tenen un mateix perfil de conducta, moltes vegades des de la adolescència. Els poden haver etiquetat de moltes maneres: Desafiants, absents, diferents, impulsius, asocials, desinhibits. negatius, violents, etc: tot això pot anar amanit amb la síndrome d´alcoholisme fetal (SAF) i casi sempre amb  TDAH. Malauradament no hi ha un diagnòstic clar pel trastorn de conducta greu. A la majoria d´edat a més, es presenta una pèssima o nul.la adaptació al mon laboral, cosa que referma el problema i ja sobrepassa l´àmbit familiar, per esdevenir una qüestió social i ara en una emergència global.

Fruit de les nostres experiències i de la manca de perspectives de solució en un futur a curt termini AFATRAC, va comparèixer al PARLAMENT DE CATALUNYA el passat 5 de juliol de 2017 amb una unànime acollida i comprensió envers la nostra problemàtica, i de resultes d´aquesta compareixença està prevista ja una resolució que sortirà a la llum de seguida que el nostre Parlament torni a ser funcional. Consulteu la nostra web (www,afatrac.org) Demanem transversalitat a les Conselleries. de Sanitat, Educació, Benestar Social, Governació i Justícia per a buscar solucions per evitar les greus conseqüències d´una violència impossible de controlar dins i fora de la família.

Així mateix, volem anar mes enllà i denunciar (a partir de les reflexions que ens provoca el document aprovat per l´Assemblea General de ONU el 26 de setembre de 2017 sobre Salut Mental i Drets Humans) la vulneració dels Drets Fonamentals tant dels afectats (que son malalts que no tenen consciència de la seva malaltia) com de les seves famílies i les seves comunitats, per falta de tractaments i equipaments adequats. Hem de potenciar la nostra CRIDA a tots nivells ( local, nacional e internacional) des de la FAMILIA “ LA SALUT MENTAL ES COSA DE TOTS.”

M.Rosa Lunas   FOCAGG-FACPE  AFATRAC  Plataf.FAMILIA- Catalunya ONU.