Trastorns mentals que van quedar fora de La Marató de TV3

TV-3 va fer un gran desplegament de mitjans per a la divulgació i la normalització dels problemes de salut mental. Fins aquí el meu agraïment. Al seu dia es van oferir persones i associacions de familiars per explicar el dia a dia amb trastorns mentals d’alta complexitat, però no van ser convidades.

L’alta complexitat es defineix per ser el seu origen divers: TDAH, autisme, síndrome alcohòlica fetal, trastorns límit de personalitat, bipolar i dual, depressió, etcètera, però el símptoma principal del qual és el problema conductual i la seva nul·la consciència del trastorn o de la necessitat ser atès.

El tema conductual pot aparèixer a qualsevol edat. El sistema educatiu només fa que apartar sense posar mitjans (persones de reforç) per integrar. La sanitat pública el que fa bàsicament és medicalitzar sense que intervinguin psicòlegs amb la periodicitat adequada, cosa que fa que les famílies hagin de buscar fora del sistema, a un cost molt alt. L’adolescència i la primera joventut fa que debutin molts en les addiccions (videojocs, marihuana, apostes…). Una baixa autoestima al costat de la seva nul·la acceptació de la frustració produeixen el còctel perfecte per anar contra les persones que tenen al seu voltant o contra ells mateixos.

https://www.elperiodico.com/es/entre-todos/participacion/trastornos-mentales-quedaron-fuera-marato-13006673