Psiquiatria centrada en la persona

2 d’octubre 2020

“Que les i els professionals de la salut mental (metges, infermeres, auxiliars, i lliterers), assumeixin que aquestes persones són susceptibles de ser ajudades, encara que no tinguin un diagnòstic. Perquè el seu cervell no va a l’hora, i els hem d’ajudar. Si estan aquí és perquè estan patint, encara que no sapiguem per què.

És un problema de psiquiatria i és feina nostra ajudar-los apropant-nos-hi d’una forma més eficaç, perquè puguin entendre que necessiten ajuda. Hem d’aconseguir la participació de la persona!.

Aquest model d’hospitalització es basa en el respecte a la persona: “Parlem-ne amb els pacients, per generar una acceptació. Perquè si els pacients se senten ben tractats no necessiten fugir ni escapar-se. Tot el que es fa te valor terapèutic”.

Aquestes són algunes de les reflexions que AFATRAC hem compartit amb el Dr Joan de Pablo, cap de psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, en la reunió mantinguda amb ell per conèixer de primera ma el Programa de Psiquiatria Centrada en la persona.

Treballarem perquè aquest model d’hospitalització es vagi fent cada vegada més general al nostre país.

Foto: Hospital Germans Trias i Pujol